Študenti SOŠ dostali do užívania nové priestory na praktický výcvik

01.02.2012 Prešov

Prešov 27. januára (TASR) – Študenti Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb na Sídlisku duklianskych hrdinov v Prešove dostali do užívania nové priestory, ktoré budú využívať na praktické vzdelávanie. Ako dnes uviedol pre TASR riaditeľ SOŠ Peter Kakaščík, v tomto stredisku odborného výcviku sa budú na svoje budúce povolanie pripravovať žiaci z odborov kuchár, cukrár a čašník.
\"Tieto priestory vznikli vďaka úspešnému projektu Obnova a prístavba strediska odborného výcviku, na ktorý sme z eurofondov získali vyše 800.000 eur,\" konštatoval riaditeľ SOŠ.
Podľa neho moderné technológie a vybavenie na prípravu jedál, cukrárskych výrobkov vytvárajú žiakom možnosť zvládnuť techniky, ktoré sa dnes vyžadujú v reštauračných zariadeniach.
V rámci projektu sa realizovali prístavba, rekonštrukcie, nové rozvody a inžinierske siete, podlahy a oprava strechy. Riaditeľ zdôraznil, že do vybavenia cukrárenskej výroby investovali približne 270.000 eur.
\"Pracovné pulty žiakov sú vybavené spotrebičmi, riadom a pomôckami, ktoré nevyhnutne potrebujú. V príprave jedál je predsa dôležitý aj čas a ak niekto musí čakať napríklad na mixér, výrobok sa nemusí podariť,\" vysvetlil Kakaščík. Študenti budú môcť absolvovať prax aj vďaka vlastnej prevádzke novovzniknutého internátu a menšieho penziónu.
Riaditeľ tvrdí, že vlastné stredisko je výhodou, pretože škola môže lepšie garantovať odborný rast študentov. Štandardne sa praktická príprava realizovala na základe dohôd s inými subjektmi, teraz budú na žiakov dohliadať majstri odborného výcviku priamo v areáli školy.
Zriaďovateľom SOŠ je Prešovský samosprávny kraj. Škola má v súčasnosti vyše 620 študentov, ich vzdelávanie zabezpečuje 70 pedagogických pracovníkov. Každý rok organizuje medzinárodnú súťaž Sweet cup, na ktorom konfrontujú svoje schopnosti študenti odborov cukrár, kuchár a aranžér.
 

Vyberte región